top of page

Obiteljska kuća D1, Kvintička ulica, Zagreb

AUTOR PROJEKTA: Roman Vukoja d.i.a.

LOKACIJA: Kvintička ulica, Zagreb

PROJEKT: 2003. g.

REALIZACIJA: 2004 g.

PUBLIKACIJA: 38.th ZAGREB SALON,  kategorija HOUSING, izbornik salona Stefano Boeri, Italija,

                         Magazin GLOBUS  ( Broj 705/2004) -obiteljska kuća D1, Kvintička ulica, Zagreb u selekciji 20 najljepših modernih kuća u Hrvatskoj

 

Građevina je koncipirana kao  samostalna obiteljska kuća sa jednom stambenom jedinicom. Kuća je smještena u Kvintičkoj ulici, na jednom od južnih obronaka Medvednice sa kojeg se pruža  pogled na istočni dio grada Zagreba. Uska izdužena parcela diktirala je svojim oblikom  smještaj i tlocrtnu dispoziciju građevine. Kuća je projektirana kao katnica sa podrumom, prizemljem i katom. Podrumska etaža sadrži garažu i prateće prostorije, u prizemlju je smješten dnevni boravak sa blagovaonicom kuhinjom i radnim prostorom, a na ovoj razni smješten je i ulaz. Na etaži kata nalazi se spavaći trakt sa spavaonama i pripadajućim kupaonama.
Ideja prožimanja punog i praznog   postignuta je naizmjeničnim ritmom terasa i zatvorenog prostora - unutarnjeg i vanjskog što je vidljivo  na pročelju građevine. Također je  ostvarena vizualna komunikacija longitudinalno duž cijele kuće. Prožimanje se nastavlja  u unutrašnjoj strukturi građevine po vertikali što je čitljivo u presjeku.  Galerija smještena na etaži kata između spavaone, vanjskog balkona i unutarnjeg mosta  uspostavlja komunikaciju gornje etaže  sa prizemljem u zoni dnevnog boravka. Korišteni su prirodni, autohtoni  materijali kao što su drvo i kamen.  Materijali  su u korelaciji  sa lokacijom i tradicijom gradnje na području južnih obronaka Medvednice odnosno vrijedne podsljemenske zone grada Zagreba.

bottom of page