Obiteljska kuća C1, Orehovečki brijeg, Zagreb

AUTOR PROJEKTA: Roman Vukoja d.i.a.

LOKACIJA: Kvintička ulica, Zagreb

PROJEKT: 2005. g.

REALIZACIJA: 2006 g.

PUBLIKACIJA: Jutarnji list ( članak Dom i nekretnine 19.05.2007) -obiteljska kuća C1, Orehovečki brijeg, Zagreb - u izboru najljepših obiteljskih kuća 2007g. u Hrvatskoj

 

S ULICE PRIZEMNICA, A S VRTA VISOKA KATNICA

Piše: B. Stipić

 

UOČI IZLOŽBE “REALIZACIJA “ PREDSTAVLJAMO KANDIDATE ZA NAGRADE

Kuća je kandidat za  arhitektonsku nagradu u sklopu izložbe Realizacija 2007.g., a vlasništvo je mladog para Kuća na Orehovečkom brijegu, na jednom od jugoistočnih obronaka Medvednice, u zelenoj oazi, kandidat je za ovogodišnje arhitektonske nagrade u sklopu izložbe Realizacije hrvatskih arhitekata. Mladi par na svojoj je trapeznoj parceli od osamstotinjak kvadrata, s blagim padom, zamislio kuću koja će se uklopiti u krajolik, svojom veličinom neće odskakati od okolne gradnje i koja će biti zaštićena od pogleda prolaznika. Arhitekt Roman Vukoja projektirao im je kuću koja s ceste izgleda kao prizemnica, a na unutrašnjoj strani parcele pokazuje svoju punu veličinu visoke katnice.Vlasnici su tražili dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom, roditeljsku spavaonu s pripadajućom kupaonicom, dječju sobu i sobu za goste koja također traba imati odvojenu kupaonicu. Uz to, tražili su garderobe, spremišta, vinski podrum, fitness i ostale sadržaje.

Uz to, tražili su garderobe, spremišta, vinski podrum, fitness i ostale sadržaje. Kuća je distancirana od prometnice koja omeđuje parcelu, a istodobno je velik dio parcele pretvoren u privatni vrt, zaštićen od pogleda s ulice. Deniveliranjem poluetaža kuća se otvara prema unutarnjem, privatnom dijelu parcele, dok je sa ceste zatvorena. Natkriveno otvoreno parkiralište povezuje ulazni dio parcele, okrenut prema cesti, i istočni dio otvoren prema šumovitom krajoliku.Dnevni boravak ima visinu jedne i pol etaže, stubište na polupodestu postaje galerija s koje se vidi boravak, a roditeljska spavaona distancira se od ostatka spavaćeg trakta za pola visine etaže. Pročelje je trebalo biti obloženo drvom i lokalnim kamenom, no zbog skupoće tih materijala kuća je na kraju ožbukana. Gradnja je koštala oko 600 eura po kvadratnom metru.

 

Show More
Show More